Wajibu,voor relatie en gezinstherapie

In verbinding met jezelf, de ander, de natuur en je cultuur

Mijn naam is Ilse Verkaaik, geboren in 1965. Ik ben reeds 30 jaar werkzaam in de gezondheidszorg als verpleegkundige, teamleidster, community werkster, trainster en (transculturele en narratieve) relatie-en gezinstherapeut. Ik ben overheid-BIG geregistreerd en lid van de NVRG (Nederlandse Vereniging voor relatie-en gezinstherapie).


Na mijn VWO-diploma en een aantal jaren gereisd en gewerkt te hebben in Azië, ben ik begonnen als verpleegkundige in een algemeen ziekenhuis. Daarna heb ik gewerkt in de psychiatrie in Amsterdam, in verschillende functies en de laatste 15 jaar als relatie-en gezinstherapeut.


Behalve in de individuele inzichtgevende en oplossingsgerichte therapie en coaching, ligt mijn deskundigheid met name in het werken met gezinnen en (transculturele) relaties. Door het volgen van de opleiding tot Community Health Officer ben ik me bewust geworden hoe belangrijk het is samen te werken binnen de gemeenschap en te werken op basis van bestaande kwaliteiten, uitgaande van de kracht en het inzicht dat ieder mens in zich heeft. Mede door mijn werkervaring in Azië en Afrika heb ik geleerd dat er verschillende verklaringen en daarmee verschillende oplossingen zijn voor problemen.


Van 2003 tot 2007 heb ik met mijn gezin 5 jaar in Eritrea gewoond en gewerkt, in opdracht van TPO (transcultural psychosocial organization). We hebben een community-based programma opgericht, waarbij we counselors hebben opgeleid die samen met traditionele behandelaars de psychosociale zorg leverden in de 'communities'. Mijn functie was trainer coördinator en ik ontwikkelde en gaf alle trainingen. Daarbij hebben we een programma geïmplementeerd in scholen voor kinderen met trauma en psychosociale problematiek. Deze methode, CBI, een ' classroom based psychosocial intervention', is in het Centrum voor trauma in Boston ontwikkeld en onderzocht op effectiviteit.


In deze periode heb ik geleerd om op gelijk niveau van elkaar te leren, naar elkaar te luisteren en andermans ideeën te respecteren en elkaars kwaliteiten te zien en te benutten. En om ook gewoon samen te zijn, en te lachen. Dat zorgde voor het succes van het project.


In 2013 na terugkomst in Nederland, heb ik de door de NVRG erkende postacademische opleiding relatie-en gezinstherapie gevolgd en afgerond bij het CTT, collectief transculturele therapeuten in Amsterdam.


Ik heb de trainingen 'Kinderen uit de knel" gevolgd en Training 'Verbindend gezag, geweldloos verzet'. Bij het werken met gezinnen na ingewikkelde (echt)scheidingen of in gezinnen waar ouders het gevoel hebben weinig invloed te hebben op het (destructieve) gedrag van hun kind(eren) maak ik gebruik van elementen en technieken uit deze trainingen. Zie daarvoor ook bij 'behandelaanbod".


Daarnaast heb ik modules gevolgd op het gebied van verbinding en hechting zoals schematherapie, gezinsgerichte hechtingstherapie met een taal erbij en narratieve hechtingsgerichte methoden (van onthecht naar verbonden).


Ik gebruik ook vaak non-verbale technieken, zoals psychomotore therapie of creatieve vormen omdat juist het ervaren vaak zo belangrijk is om je bewust te worden.


Ik geef ook trainingen onder andere op het gebied van interculturele vaardigheden. Ook ben ik freelance trainer voor bureau Pro Ago, dat trainingen verzorgt op het gebied samenwerking als het spannend wordt en bij kind-onveiligheid met als basis oplossingsgerichte gespreksvoering voor professionals in de jeugdzorg, onderwijs, welzijnswerk en psychiatrie Links


Naast de praktijk werk ik drie dagen in de week bij GGZ-NHN, divisie Jeugd en Gezin in Den Helder en Schagen. Ik heb lange tijd gewerkt als kwaliteitsmedewerkster in een opnamekliniek voor psychiatrische patiënten bij Arkin in Amsterdam, waar ik een visie/methode heb uitgerold om de zorg veiliger te maken (Safe Wards) en heb onder andere trainingen, supervisie en intervisie verzorgd aan zorgpersoneel. Ik zal daar vanaf februari 2023 niet meer werkzaam zijn.


Naast mijn werk heb ik een lieve vriend en ben ik moeder van drie prachtige volwassen zonen met wie ik nog steeds op vakantie ga en leuke dingen mee doe. Ik put inspiratie uit de natuur. Ik houd van wandelen, sporten, lezen, hout bewerken, zingen, cultuur, en series of films kijken met mijn zonen of vriend.